Mousse recept

Château Amade

Mousse

V období vianoc sa nám vynára jeden chutný dezert. Výraz mousse pochádzka z francúzska a jeho predklad v slovenčine je pena. Avšak zo slova pena sa každému v mysli vynorí smotana - šľahačka alebo vyšľahané bielka vajíčok, ale príprava samotnéhou mousse je oveľa náročnejšia. Mousse je hotové jedlo, samotný dezert (popravde sa dá pripraviť aj zo zeleniny, ako príloha k mäsu alebo ako druh vegetariánskeho jedla). Pozrime sa na prípravu nášho sviatočného dezertu!
Najprv si z prísad pripravíme anglický krém, zmiešame mlieko so smotanou a krištáľovým cukrom. Necháme zmes zovrieť na teplotu 60 stupňov Celzia a pridáme k nej žĺtko. Žľtko zahustne a z tejto zmes nám vznikne puding, anglický krém. Pridáme pol deci Bailey´s likéru a presso kávu (k Bailey´s sa káva skutone hodí, vzniká harmónia medzi dvomi prísadami). Po premiešaní celú zmes schladíme na 30 stupňov Celzia. Plát želatíny namočíme do studenej vody, počkáme kým zmäkne, vyberieme ho z vody a nadbytočnú vodu vymačkáme. Primiešame plát ku anglickému krému. V druhom hrnci vyšľaháme smotanu tak, aby vznikla pena a zľahka ju primiešame k anglickému krému (tak, aby zmes bola vzdušná a ľahká). Krém prelejeme do fromy a necháme oddýchnuť na dve hodiny v chladničky. Trik pri príprave mousse je v tom, že dbáme na spomínané teploty. Vajíčko (žľtko) sa nesmie prevariť, lebo nám vzniknú uvarené hrudky. Pri schladzovaní zmesi je dôležitá teplota 30 stupňov Celzia práve preto, že pod túto teplotu nám želatine pomerne rýchlo tuhne. Mousse máme pripravený. Môže sa podávať aj s vyšľahanými bielkami z vajíčok, miesto šľahačky (pena z bielkov neuberá na chuti samotného krému pričom šľahačka jemne prekryje chute). 
Existuje aj iný druh mousse, ktorého základ nespočíva v anglickom kréme, ale v masle a rozpustenej čokolády. Tento základ sa premieša s mliekom, želatinou alebo sa k nemu pridá ovocné pyré. Ak ku mousse pridáme vajíčko, dezert bude ťažký, nakoľko má žĺtko vlastnosť lepiť sa na podnebie úst, a počas jedenia môže pôsobiť jeho konzumácia ťažšie. V porovnaní s týmto mousse je ovocný mousse výrazne ľahší.

Prísady: k anglickému krému budeme potrebovať 250 ml mlieka, 250 ml smotany, 200 gramov krištáľového cukru, 6 vajíčkových žľtkov, pol deci kávy (aj instatnej), pol deci Bailey´s likéru. ďalej si pripravíme 4 dl smotany na vyšľahanie peny, 6 ks želatinových plátkov alebo lyžica práškovej želatiny.

Nagyvendégi Éva

Cookies